logo

Reglament d’Estrangeria, Reial Decret 1155/2024 de 19 de novembre

Data de publicació: 04/12/2024

Document PDF

Novetats en matèria d’Estrangeria: publicació del nou Reglament d’Estrangeria, Reial Decret 1155/2024 de 19 de novembre.

En el BOE del dia 20/11/2024 es va publicar el Reial Decret 1155/2024, de 19 de novembre, nou Reglament d’Estrangeria que derogarà l’anterior norma (RD 557/2011) el pròxim 20 de maig de 2025.

Com a qüestions destacables, el nou Reglament pretén facilitar i simplificar els procediments, simplificant la presentació de documentació, reduir el temps de tramitació dels procediments, separar procediments i crear-ne de nous més específics, reduir requisits concrets per procediments, etc,...

Es tracta de generar un nou Reglament d’Estrangeria més afí amb la situació de la societat actual i adequada a evolució migratòria.

Com tret característic, cal destacar que el nou Reglament no entrarà en vigor, totalment, fins al 20 de maig de 2025, i per això fins a la data resulta vigent el Reglament d’Estrangeria, RD 557/2011.

A grans trets i de forma resumida, les principals novetats introduïdes pel Reial Decret 1155/2024 són les següents:

  • El títol III, sobre estança, introdueix modificacions en l’estança per estudis, que canvia de denominació, aclarint el tipus d’estudis i formació que dona dret a aquesta autorització i els centres que es poden catalogar com de formació per poder sol·licitar l’estança per estudis.

Es regula l’estança de llarga durada per període de més de 90 dies, requisits de la formació impartida per a poder optar-se a aquesta autorització i poder mantenir-la (article 53), distingint entre supòsits d’estudis superiors, programes de mobilitat d’alumnes, educació secundària postobligatòria, serveis de voluntariat i realització d’activitats formatives.

Se suprimeix l’autorització d’estança per pràctiques no laborals i d’activitats d’investigació, que queden regulades a la Llei, 14/2013, d’emprenedors.

  • El títol IV regula la residència temporal. S’ha eliminat definitivament l’autorització de residència per investigació, Targeta blava UE, per quedar contingudes en la Llei 14/2013.

 

Com a novetats destacables, trobem la creació de l’autorització de residència temporal de familiars de persones amb nacionalitat espanyola, per distingir de la situació de familiars de ciutadans comunitaris i del reagrupament familiar.

S’introdueixen qüestions noves pel que fa al reagrupament familiar i requisits:

  • Per raó de vincle conjugal, s’estableix com a edat mínima els 18 anys.
  • S’ha introduït una definició de domicili, per determinar la convinença entre familiars i es modifica el període mínim de convinença perquè el cònjuge pugui demanar autorització independent del familiar.
  • Es clarifiquen els membres de la família que són reagrupables.

Sobre la residència i treball inicial, s’han adaptat els requisits a l’evolució de la normativa, sobretot laboral, donat que vincula la durada de l’autorització a la durada del contracte amb un màxim d’un any (anteriorment la norma establia necessitat de contractar mínim un any, amb el que hi havia discordança amb els nous contractes temporals).

La renovació de l’autorització inicial, d’un any, serà per altres quatre anys, llevat que hi hagi dret a la sol·licitud d’una autorització de residència de llarga durada.

  • Es crea un capítol VII, per a regular la residència temporal de familiars de persones amb nacionalitat espanyola. Es fixen els requisits de vincle familiar, de convivència, etc,...

Aquesta autorització, d’inici, ja tindrà una vigència de cinc anys, si l’estranger es troba a Espanya. Es permet que l’estranger es trobi a Espanya, però no es clarifica en quina situació administrativa. Es planteja el dubte si aquesta via substitueix un arrelament familiar o és un arrelament especial, però sí que es desmarca del reagrupament per familiar comunitari (ciutadans estrangers amb autorització de residència, per exemple).

Es preveuen, a més, supòsits en què havent existit vincle amb persona espanyola, es pugui demanar l’autorització sense persistir dit vincle.

 

  • Es crea un Títol V, per regular les autoritzacions de residència i treball per activitats de temporada, amb durada anual de 9 mesos. És l’autorització per referència per treballs de temporada, per collida de fruita, etc,... amb un àmbit d’aplicació molt concret i reduït.

 

  • Es redacta un nou Títol VII relatius a les situacions de residència temporal per circumstàncies excepcionals.

En aquest títol es regulen les situacions per raó d’arrelament (article 125), raons humanitàries, etc,... sent una de les novetats més importants de tot el reglament, consistents en:

  • La creació d’un arrelament per segona oportunitat, destinat a estrangers que han tingut una autorització vigent, però que per determinades circumstàncies l’han perduda i s’han col·locat en situació irregular de forma involuntària.
  • Arrelament sociolaboral, anteriorment arrelament social i distingit del laboral.
  • Arrelament social, que es deixa per a vincles familiars de persones que resideixin a Espanya, deixant de banda el requisit de tenir contracte de treball.
  • Arrelament socioformatiu, anteriorment anomenat arrelament per formació, quan hi hagi matriculació o promesa de matriculació a les formacions que es fixa normativament.
  • L’arrelament familiar, queda limitat a progenitors i persones que donin assistència a persones amb discapacitat, però de persones nacionals d’altres Estats Membres UE, deixant de banda els ciutadans espanyols o persones de tercers estats amb una residència de llarga durada.

Com a novetat, es fixen 2 anys (abans eren 3) com a requisit de permanència previ a la sol·licitud en termes generals, comú a totes les situacions d’arrelament, excepte per l’arrelament familiar, en què no es requerirà una permanència mínima.

A més, es fixa una durada inicial d’aquestes autoritzacions d’un any a excepció de l’arrelament familiar, que tindrà una durada inicial de cinc anys.

Cal recordar que aquestes autoritzacions porten associada habilitació per treballar sense haver de realitzar cap tràmit addicional. Com a qüestió excepcional, en l’arrelament socioformatiu, només es podrà treballar un màxim de 30 hores setmanals (com amb l’autorització d’estança per estudis, per ser autoritzacions anàlogues).

 

Aquestes són les novetats, resumides, més importants del nou Reglament d’Estrangeria que caldrà tenir presents a partir del pròxim 20 de maig de 2025.

 

Des de Vallbé s’informarà als nostres clients de possibles futures novetats i formacions que es puguin oferir en la matèria un cop entri en vigor la normativa comentada.

 

Nota informativa: l’objectiu d’aquest butlletí és simplement informar d’aquelles novetats que creiem d’interès. En cap cas pretén ser una via d’assessorament legal. Si necessiteu qualsevol dubte i/o aclariment, o ampliació sobre el contingut d’aquest butlletí no dubteu en posar-vos en contacte amb els professionals del despatx.

 



© VALLBÉ - Todos los derechos reservados - Avís legal - Política de privacitat de dades - Política de Cookies - Developed by Interactivos